Arayın, Yeşil Hayatı Tarayın...

05/08/2010

Hayatınızı Renklendirin



Hepimiz için farklı anlamlar taşır “mutlu” olmak. Kimisi için kariyerde gösterilen başarı, kimisi için aile huzuru olmazsa olmazlar arasında en başı çekenlerdir. Mutluluğa ulaşmak için kullanılan yol her ne olursa olsun, hepimizin uygulayabileceği ortak paydası olan birçok yöntem var.

Mesleğimiz ne olursa olsun, çoğumuz günün hatırısayılır bir bölümünü televizyonun önünde geçiriyor, gerekli gereksiz programları seyrediyoruz. Oysa, mutluluğa giden yolun önemli bir kısmı, toplumsal ve kişisel bağlamda oluşturduğumuz kültür seviyesi ile birebir bağlantılıdır ve bu kültür, ne yazık ki, televizyor karşısında doğru bir şekilde oluşmaz! İlk iş, kulağa saçma duyulacağını düşünseniz de, televizyonunuzdan kurtulun! Bu sayede, normalde televizyon önünde geçireceğiniz zamanı çeşitli sinema, tiyatro, sergi, ve konserlere giderek daha verimli bir şekilde geçirebiliriz. Bu durumun bir getirisi olarak kültür seviyemizde istikrarlı bir yükseliş gözlemlemekle kalmaz, aynı zamanda kendimizi çok daha iyi hissedebiliriz.

Hepimiz günlük hayatta olup bitenleri öğrenmek için yazılı ve görsel medyayı tecih ediyoruz. Bunun en çevreye duyarlı ve bilinçli metodu, dünyanın farklı yerlerinde çıkan gazete ve dergileri internetten okuyarak gereksiz basımı desteklememek ve bu amaçlar için kesilen ağaç sayısının azalmasına katkıda bulunmaktır.

Modern hayatta bir diğer önem taşıyan eğlence elementi müzik ve kitaplardır. Yoğun ve stresli bir günden sonra ruhunuzu dinlendirmenin en etkili yolu saatlerce televizyona manasız bir şekilde bakmak yerine sevdiğiniz bir müzik veya kitapta kendinizi kaybetmeniz olabilir mi? Evinizde veya arabanızda mutlaka caz ve klasik müzik gibi keyifli ve dinlendirici müzik cd’lerini eksik etmeyin. Bunun yanında bol kitap okumak, insanı farklı dünyalar ve tecrübelerle buluşturmakla kalmaz, hiç düşünmediğimiz anlarda hiç düşünemeyeceğimiz şekillerde bize yardımcı olabilecek altyapıyı oluşturmamızda büyük rol taşır.

Günümüzde bir diğer önem taşıyan mutluluk faktörünün kariyer olduğunu düşünecek olursak, bu alanda yapılacak olan doğru seçimlerin insan hayatı üzerindeki önemini kavrayabiliriz. Kariyer seçimlerinde insanın herşeyden önce kendisine dürüst olması, kişisel özelliklerinin ve tercihlerinin farkında olarak kapasitesine en uygun olan mesleklere yönelmesi gerekir. Çalışma alanımız her ne olursa olsun, işverenlerin, değişikliklere ayak uydurabilen, çok yönlü hizmet verebilen, ve birçok konuda uzmanlaşmış elemanları tercih ettiğini aklımızda tutarak, kendimizi modern dünyanın şartlarına en iyi şekilde hazırlamak durumundayız.

Farklı nedenlerden dolayı belli bir süredir monoton devam eden hayatımızda, arada bir de olsa spontane bir davranış sergileyerek heyecan yaratmak hayata renk katmakla birlikte motivsayonu artırır. Normalde vaktimiz olmadığını düşünerek ertelediğimiz aktivitelere yer vermeli, ama hayattan beklentilerimizi ve hedeflerimizi belirlemek için mutlaka kendimize de vakit ayırmayı ihmal etmemeliyiz. Yemek pişirmek, dans etmek, yürüyüşe gitmek, ve hayattaki farklı tutkularımızı paylaşabileceğimiz insanlarla sohbet etmek gibi bize kendimizi iyi hissettirecek aktiviteleri hayatımızdan eksik etmemeliyiz.

Mutluluğu elde etmek için kaçınılmaz bir faktör olan “sağlık” için söylenecek söz, verilecek tavsiye çok. Ama herşeyden önce gülün! Gülmek sadece stresimizi yenmemizi sağlamakla kalmaz, kalp sağlığı için de mucizeler yaratabilir. Uzmanlara göre, yaşadıkları olaylar karşısından genel olarak neşeli bir tavır takınan insanlar kalp hastalıklarına karşı daha dayanıklıdırlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ye göre her yıl en az 5 milyon kişinin ölümüne neden olan sigarayı içiyorsanız hemen bırakın. Hayatta hiçbirşeyin “vazgeçilmez” olmadığı gibi, sigara gibi sağlığa son derece zararlı alışkanlıklar, bilinçli bir yaşam için kesinlikle vazgeçilmesi gerekenlerin en başında gelir. Son olarak, yanınızda her zaman aspirin bulundurmak sadece baş ağrısını geçirmez, zamanı gelince hayatınızı da kurtarır. İngiliz Kalp Vakfı’nın yaptığı bir araştırmaya göre, kalp krizi geçiren birine verilen aspirin ölüm riskini büyük ölçüde azaltıyor.

Beslenmenize önem göstereyim derken kalori hesaplarını çok ciddiye almayın. Eğer kilonuzun fazla olduğuna inanıyorsanız, aşırıya kaçtığınız noktalarda kendinizi tutmaya çalışarak fazlalıklardan kurtulun. Egzersiz yapmak istiyorsanız, açık havayı tercih edin. Enerjinize katkıda bulunmak ve vücudunuzun sağlığı için bol su için. Sağlıklı bir yaşam için bu seneyi “iyi uyuma yılı” seçin. Gün ortasından sonra kafeinli içeceklerden uzak durun, alkol almayın, bedeniniz iflas etmeden yatmaya özen gösterin.

Önümüzdeki hafta hayatı renklendirme üzerine kullanabileceğimiz pozitif düşünce üzerine tavsiyelere devam edeceğiz.


Çise Ünlüer (8 Ağustos 2010)
ciseunluer@hotmail.com

No comments:

Post a Comment